Vad är skillnaden på Shimanos olika aluminium vevarmar?

Shimano har ju som bekant en hel del växelgrupper och dom vanligaste för landsväg/gravel/CX är, Tiagra, 105, Ultegra, GRX och Dura-Ace. Dura-Ace är kolfiber och ligger lite högre i pris. Tiagra är ett billigare alternativ. En växelgrupp består ju av ganska många komponenter och det skiljer sig i vikt, prestanda, design, tålighet osv. Men hur skiljer sig vevarmarna? Vi har jämfört Ultegra, GRX och 105. Kan man ha GRX på en landsvägscykel? Kan man ha 105 på en Ultegra cykel? Hur stor är viktskillnaden mellan modellerna?

Shimano vevarmar med och utan Inpeak kraftmätare

Det enkla svaret är: Det är typ ingen skillnad på dessa 3. Det längre svaret kommer nedan.

Vikt

Följande vikter är på 175mm långa vevarmar och utförda på en köksvåg så vikterna är inte exakt, men förhållanden mellan vevarmarna borde stämma.

Shimano 105 (FC-5800) äldre modell200 gram
Shimano 105 med Inpeak (FC-R7000) 208 gram
Shimano GRX (FC-RX810)210 gram
Shimano GRX med Inpeak (FC-RX810)218 gram
Shimano Ultegra (FC-R8000)198 gram
Shimano Ultegra med Inpeak (FC-R8000)210 gram
Viktjämförelse Shimano vevarmar

Shimano 105 är lättare än Ultegra? Ja i detta fallet är det så. Förmodligen skulle nog kunna vara tvärt om på två andra vevarmar från två andra produktions batcher. Så i princip är det exakt samma vikt på dom tre modellerna.

Funktion

Alla dessa 3 är 100% kompatibla med varandra. Det är faktisk ingen som helst skillnad på funktion. Det är samma infästning för vevarmen och samma fäste till pedalen. Det är också samma material. Det samma kan dock inte sägas om resterade delar av växelgruppen, där är det definitivt skillnader på reglage, växlar osv, men på vevarmarna så skiljer det väldigt lite.

Vad med Shimano Tiagra?

Om du har Shimano Tiagra så går det bra att sätta på vilken som helst av dessa vevarmar. Vi har ingen kraftmätare till Tiagra så det billigaste för dig blir att köpa en Shimano 105.

Varför är Ultegra och GRX dyrare?

Bra fråga. Det är väl så cykelbranchen fungerar. För oss är det en högre kostnad att köpa in Ultegra och GRX delar än 105 och den kostnaden tar vi också ut mot dig som konsument.

Så det är bara loggan som skiljer?

Ja typ. Det är lite olika design på dom också, men det är ytterst liten skillnad.

Varför ska jag köpa en dyrare vevarm?

Är du praktisk lagd så skiljer det ingenting, men vissa tycker nog att det är snyggare att ha Ultegra rakt igenom på en cykel än att ha Shimano 105 på ena sidan och Ultegra på andra sidan, om man nu bryr sig om sådant… Oavsett vad du väljer så tror vi att du kommer bli nöjd med din nya kraftmätare!

Produkter i denna artikel

2 thoughts on “Vad är skillnaden på Shimanos olika aluminium vevarmar?

 1. Mattias says:

  Hej.
  Vad är det som skiljer på själva kraftmätaren mellan en till 105-vev och en till en Ultegra-vev eftersom ni har olika priser på dom när man skickar in sin egen vev?

  • inpeak says:

   Hej Mattias!

   Inpeak internationelt har valt att prissätta det olika helt enkelt. Men vårt tips om man vill spara pengar är att köpa en ny 105 vev. Då har man en vev man kan ta med sig om man köper/säljer cyklar och det är lite mer flexibelt helt enkelt även om det är lite dyrare än en custom 105.

   -Anders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *