Powercurve

Att cykla med kraftmätare öppnar upp en ny dimension av träningsnörderi. Om man är van att cykla inomhus så har man kanske koll på sin FTP (Functional Threshold Power). Det är den kraften man kan hålla som max i 60 minuter. Många träningsupplägg utgår ifrån FTP och sätter träningszoner utifrån din FTP.

Personligen så hatar jag FTP… Jag får en lätt ångestattack om jag tänker på ett FTP test och jag misslyckas nästan alltid med mitt FTP mål när jag kör ett test. FTP testet görs ju också ofta inomhus på cyklar där man aldrig frihjular, man kör med en konstant kraft i 20 minuter och jag får ingen bra cykelkänsla. Kräk. Spy. Nej, inget för mig. Numera gissar jag istället min FTP utifrån hur jag känner mig den perioden och får mina träningszoner utifrån det. Det funkar hyfsat.

Det jag däremot älskar att kolla på efter ett hårt pass är min powercurve. Det är en kurva som visar kraft i watt på y-axeln och tid på x-axeln.

Powercurve distanspass

Exemplet ovan är från ett längre distanspass. Den ljusblå linjen är distanspasset och den mörkblå linjen är mina personliga rekord. Man räknar ut maximalt snittwatt på en tidsintervall. Till exempel hade jag på passet ovan ca 400 watt som max i en minut. Det var förmodligen upp någon längre backe. Snitt kraft på den rundan var ca 200 watt. Men mitt pers på 1 minut är ca 600 watt. Jag har ett annat pers på 30 sekunder. Och ett annat på 5 minuter osv. Helt plötsligt så har man många fler möjligheter att mäta sig själv än bara det där äckliga FTP testet. Man kanske kör något Strava segment på grus och kan slå kraft pers på 30 sekunder.

Powercurve intervallpass

Kurvan ovan är ifrån ett intervallpass på en MTB bana med många små korta branta backar. Där ligger jag mycket närmre mina pers på dom korta tidsintervallerna. Jag tryckte nog inte hårt i mer än 10-15 sekunder, och man ser att till exempel 30 sek siffran ligger lite längre under mina pers.

Och sådär kan man hålla på och analysera i evigheter… Kul eller hur? Personligen tycker jag att powercurve är något av det mest intressanta man kan läsa ut ifrån ett pass. Efter ett hårt pass är kraftkurvan det andra jag kollar på (näst efter Strava segment resultaten…)

En liten notis till kraftmätare måste jag också slänga in såklart. Det man måste undvika till varje pris är att ha en kraftmätare som visar fel eller som har ”power spikes”. En ”powerspike” är när mätaren visar fel, kanske 1000-1500 watt under en kort period när man i verkligheten ligger på kanske 600 watt. Det sabbar kraftkurvan rätt ordentligt och man måste i princip slänga bort det passet eller redigera bort alla ”spikes”. Inpeak har utmärkt sig i här vid att inte ha några power spikes.

PS: Jag är man och väger ca 80 kg. Om man jämför watt med andra så jämför gärna watt per kilo kroppsvikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.