Sykling med effektmåler åpner for en ny dimensjon av treningsmani. Hvis du er vant til å sykle innendørs, så har du sikker hva FTP (Functional Threshold Power) er for noe. Dette er kraften du kan holde i maksimalt 60 minutter. Mange treningsplaner er basert på FTP og angir treningssoner basert på FTP.
Personlig hater jeg FTP … Jeg får et mildt angstanfall hvis jeg tenker på en FTP-test, og jeg mislykkes nesten alltid med mitt FTP-mål når jeg kjører en test. FTP-testen gjøres også ofte innendørs på sykler der du aldri friratt, du sykler med konstant kraft i 20 minutter og jeg får ikke en god sykkelfølelse. Oppkast. Blæ blæ. Nei, ingenting for meg. I dag gjetter jeg i stedet FTP-en min basert på hvordan jeg føler den perioden og får treningssonene mine basert på det. Det fungerer ganske bra.
Imidlertid, det jeg elsker å se på etter en hard treningsøkt er min powerkurve. Det er en kurve som viser effekt i watt på y-aksen og tid på x-aksen.
Eksemplet ovenfor er fra et lengre treningsøkt. Den lyseblå linjen er treningsøkten og den mørkeblå linjen er min personlige rekord. Maksimal gjennomsnittlig watt beregnes over et tidsintervall. For eksempel hadde jeg på treningen over omtrent 400 watt maksimalt ett minutt. Det var sannsynligvis opp en lengre bakke. Gjennomsnittlig effekt på den runden var omtrent 200 watt. Men min pers på 1 minutt er omtrent 600 watt. Jeg har en annen person på 30 sekunder. Og en til på 5 minutter osv. Plutselig har du mange flere muligheter til å måle deg selv enn bare den motbydelige FTP-testen. Du kjører kanskje noe Strava segmenter på grus og kan slå wattpers på 30 sekunder.
Kurven over er fra en intervalltrening på en MTB-bane med mange små korte bratte bakker. Der er jeg mye nærmere personlig rekord min på de korte tidsintervallene. Jeg presset sannsynligvis ikke hardt i mer enn 10-15 sekunder, og du kan se at for eksempel 30 sek-tallet er litt lenger under pers.
Og det er slik du kan fortsette og analysere i evigheter … Moro ikke sant? Personlig tror jeg at powercurve er noe av det mest interessante du kan lese fra en treningsøkt. Etter en hard treningsøkt er kraftkurven det andre jeg ser på (ved siden av resultatene fra Strava-segmentet …)
Selvfølgelig må jeg også kaste inn et lite varsel for effektmålere. Det du må unngå for enhver pris er å ha en effektmåler som viser feil eller som har “power spikes”. En “power spike” er når måleren viser en feil, kanskje 1000-1500 watt for en kort periode når du i virkeligheten er på kanskje 600 watt. Den ødelegger kraftkurven ganske ordentlig, og du må i utgangspunktet kaste den treningen eller redigere alle “spikene”. Inpeak har utmerket seg her ved å ikke ha noen spikes.
PS: Jeg er en mann og veier omtrent 80 kg. Hvis du sammenligner watt med andre, kan du gjerne sammenligne watt per kilo kroppsvekt.